מאת: עו"ד רועי טובל – "תוכנית לחיים"
בהמשך למאמר הקודם שלי בנושא, ולאור התגובות הרבות שקבלתי.
החלטתי לכתוב כתבת המשך עם 4 שאלות נוספות מלקוחות שפונים אליי בפייסבוק
כמו כן פתחתי אפשר חדשה לצור עימי קשר בווטסאפ –מי שהתשובות הבאות לא יתנו מענה מלא לשאלותיו, יוכל להמשיך עימי שיחה באמצעות הקלקה על הלינק הבא – שיחת וואטסאפ
האם כל אחד יכול להיות מיופה כוח?
כמעט כל אחד.
החוק קובע מספר תנאים ונביא אותם כאן בקצרה:
- על מיפה הכוח להיות מעל גיל 18.
- עליו להיות כשיר מבחינה שכלית. כלומר, אדם שמונה לו אפוטרופוס או שנכנס לתוקף בעניינו ייפוי כוח מתמשך – לא יוכל לשמש כמיופה כוח.
- אסור למיופה הכוח לספק לממנה שלו טיפול רפואי, טיפול סוציאלי, טיפול סיעודי או טיפול שיקומי בתמורה לתשלום.
- אסור למיופה הכוח לספק לממנה שלו מגורים בתמורה לתשלום, אלא אם הוא קרוב משפחתו.
- אסור למיופה הכוח לשמש כמיופה כוח של יותר משלושה אנשים שאינם קרובי משפחה שלו.
בנוסף לכך, ככל שייפוי הכוח ניתן גם לענייני רכוש, מיופה הכוח צריך לעמוד בשני תנאים נוספים:
- הוא לא הוכרז בעברו כפושט רגל וטרם ניתן לו הפטר.
- הוא לא מוגדר במערכת הבנקאית כלקוח מוגבל חמור.
מתלבטים האם אתם יכולים לשמש כמיופי כוח או האם מי שחשבתם למנות כמיופה הכוח שלכם עומד בתנאים ? צרו איתנו קשר.
האם כל אחד יכול להיות מיופה כוח, ומה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין ייפוי כוח רגיל ?
ייפוי כוח "רגיל" מאפשר לכם להסמיך אדם אחר לבצע פעולה כלשהי בשמכם, והוא תקף רק אם אתם צלולים ומסוגלים להבין את המשמעות של ייפוי הכוח, ואף לבטל אותו בכל רגל נתון. אחת הדוגמאות הכי נפוצות לייפוי כוח רגיל היא כאשר אדם אחר מוציא בשמכם דבר דואר רשום.
אבל -יש "מילכוד":
מבחינה משפטית, ייפוי כוח רגיל פוקע מעיקרו אם חלילה יקרה מצב שתהפכו להיות לא כשירים מבחינה שכלית/קוגניטיבית. זה בעצם החיסרון שלו.
ייפוי כוח מתמשך עובד בצורה הפוכה – כל עוד אתם מסוגלים לקבל החלטות עבור עצמכם, ייפוי הכוח המתמשך יהיה "רדום" (למעט במספר מקרים). אם חס וחלילה תהפכו לבלתי כשירים – ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף וייתן לקרובים שלכם כלי אפקטיבי לטפל בכם בהתאם לרצונכם האישי, כפי שהבעתם אותו מראש.
למעשה, אם נתתם לקרובכם יפוי כוח "רגיל" לטפל בעניינכם הרכושיים השונים ותמנו את אותו אדם גם כמיופה כוח במסגרת ייפוי כוח מתמשך – הרי שבכך נתתם מענה מלא ושוטף לכל תקופת חייכם – הן כאשר אתם כשירים והן אם חלילה תהפכו לבלתי כשירים.
מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין ייפוי כוח רפואי?
ייפוי כוח רפואי עוסק רק בעניינים רפואיים. בעבר, ניתן היה לתת שני סוגים של ייפוי כוח רפואי – אחד דרך חוק זכויות החולה (יפוי כוח רפואי "רגיל") והשני דרך חוק החולה הנוטה למות.
כיום, ניתן לתת ייפוי כוח רפואי "רגיל" גם במסגרת הכלי החדש יותר – ייפוי כוח מתמשך.
במקרה כזה, ייפוי הכוח המתמשך שלכם "יתפוס" גם בעניינים רפואיים בנוסף לנושאים אחרים שתגדירו בו, כמו בנושאים כספיים-רכושיים ובנושאים אישיים אחרים. היתרון הוא שכך תוכלו לטפל כמעט בכל תחומי חייכם במסמך משפטי אחד.
מבחינה אפקטיבית, ייפוי כוח רפואי שניתן במסגרת ייפוי כוח מתמשך ממלא את אותו תפקיד כמו ייפוי כוח רפואי רגיל, עם יתרון משמעותי נוסף – הוא לא זקוק לחידוש או להארכה, כמו הייפוי הכוח הרפואי הרגיל, הידוע במסגרת חוק זכויות החולה. משכך, גם אם חתמתם על ייפוי כוח רפואי רגיל, ניתן לציין את כתיבתו והפקדתו במסגרת יפוי הכוח המתמשך ובכך ניתן לו תוקף ללא הגבלת זמן.
ייפוי כוח רפואי שניתן מכוח חוק החולה הנוטה למות הוא ייחודי מצב מאד מסוים ולא נכלל במסגרת יפוי כוח מתמשך. יחד עם זאת, בהחלט מומלץ לתת במסגרת ייפוי הכוח המתמשך גם ביטוי להוראות מכוח חוק זה, ככל שהנושא רלוונטי לכם.
האם גם לזוג נשוי מומלץ לעשות ייפוי כוח מתמשך?
בהחלט כן. אנשים רבים חושבים שאם הם נשואים, הם אוטומטית מוסמכים לקבל החלטות עבור בן הזוג אם הוא אינו כשיר.
זוהי טעות:
למרות שנישואים אכן מקנים לבני זוג זכויות האחד כלפי השני, חשוב לדעת שמבחינת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כל אדם בגיר הוא עצמאי ויש החלטות או פעולות שרק הוא רשאי לקבל עבור עצמו, אלא אם כן בית המשפט מינה עבורו אפוטרופוס.
לשם הדוגמה – אם חלילה אחד מבני הזוג נפגע בתאונת דרכים והופך למחוסר הכרה, בן הזוג השני ייאלץ לפנות לבית המשפט כדי להתמנות לאפוטרופוס שלו ולקבל עבורו החלטות, וזאת למרות הנישואים.
ולכן:
גם לבני זוג נשואים מומלץ לערוך ייפוי כוח מתמשך הדדי שיגן עליהם במצבי חירום.
במציאות של היום – אסור להיות שאננים
הגנו על משפחתכם:
אם אתם מתעניינים לגבי המחיר של ייפוי כוח מתמשך, עלות ייפוי כוח מתמשך תהיה מותאמת לסוג ייפוי הכוח שאתם צריכים. השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם עם הצעת מחיר.